Efectele ecranelor digitale asupra ochilor

posted in: Uncategorized | 0

De ce mă dor ochii când privesc mult timp un ecran?

Când priviți un ecran ore în șir, indiferent dacă este vorba de un computer, TV, telefon sau tabletă, sunteți expus la lumina albastră de pe dispozitiv.

Disconfortul pe care unele persoane îl simt după ce privesc un ecran este cel mai probabil cauzat de oboseala digitală a ochilor. Cei mai mulți dintre noi clipesc mai puțin atunci cand privim ecrane, provocând oboseală și uscăciune oculară. Vestea bună este că oboseala oculară este ușor de prevenit.

Cea mai bună modalitate de a vă proteja ochii este să faceți pauze regulate folosind regula „20-20-20”: la fiecare 20 minute priviți la cel putin 20 metri distanță pentru cel puțin 20 secunde. De asemenea, puteți folosi lacrimi artificiale pentru a vă reîmprospăta ochii atunci când îi simțiți uscați.

 

Ce pot face pentru a scădea oboseala oculară?

În cazul în care reducerea timpului în fața dispozitivelor amintite mai sus nu este posibilă, vă recomandăm câteva sfaturi pentru sănătatea ochilor dumneavoastră:

  • Așezați-vă la aproximativ o lungime de braț (40-50 cm) de ecranul computerului. Poziționati ecranul astfel încât să priviți ușor în jos, nu drept sau în sus.
  • Faceți pauze regulate folosind regula „20-20-20”.
  • Clipește! Oamenii clipesc în mod normal de aproximativ 15 ori într-un minut. Cu toate acestea, studiile arată că în timp ce folosim computere și alte dispozitive cu ecran digital clipim doar de aproximativ 5 până la 7 ori într-un minut. Clipitul este modalitatea ochiului de a obține umezeala de care are nevoie la suprafață. Faceți un efort conștient pentru a clipi cât mai des posibil. Astfel, suprafața ochilor nu se usucă.
  • Cand totuși ochii se simt uscați, folosiți lacrimi artificiale pentru a-i reîmprospăta. Daca stați într-o cameră cu aer uscat și cald, luați în considerare utilizarea unui umidificator pentru a adăuga umiditate în aer.
  • Purtați ochelari cu filtru ce protejează ochii de efectele dăunătoare ale luminii albastre.
  • Reglați iluminarea camerei și încercați să măriți contrastul pe ecran pentru a reduce oboseala ochilor. Dacă ecranul computerului are o luminozitate mai puternică decât luminozitatea din cameră, ambientală, ochii dumneavoastră trebuie să lucreze mai mult pentru a vedea. Reglați luminozitatea ecranului pentru a se potrivi cu nivelul de lumină din jurul dumneavoastră.
  • Reduceți strălucirea. Ecranele de pe dispozitivele digitale de astăzi au adesea multă strălucire. Folosiți un filtru mat pentru a o combate.
  • Daca purtați lentile de contact, oferiți-vă o pauză și purtați ochelari. Persoanele care poartă lentile de contact și utilizează dispozitivele digitale pentru perioade lungi de timp pot considera că ochiul uscat este o problemă continuă. Da-ți ochilor o pauză purtând în schimb ochelarii.
  • Nu dormiți cu lentilele de contact pe ochi, chiar daca acestea sunt cu port prelungit. Curățați întotdeauna foarte bine lentilele.

Daca ochii sunt în mod constant roșii, dureroși, sensibili la lumină, consultați un oftalmolog.

 

Lumina albastră vă poate împiedica să adormiți

Lumina albastră afectează ritmul circadian al corpului, ciclul nostru de veghe și somn. În timpul zilei, lumina albastră ne trezește și ne stimulează. Dar o expunere prea mare la lumina albastră de pe telefon, tabletă sau computer târziu în noapte vă poate împiedica sa adormiți.

Este recomandat să încercați să limitați timpul în care folosiți astfel de dispozitive cu doua-trei ore înainte de culcare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *