Investigatia prin holter EKG evidentiaza ritmul cardiac pe o anumita perioada de timp, de obicei 24-48 de ore si ajuta la decelarea diferitelor  tulburari de ritm . De obicei investigatia se indica in cazul in care pacientii prezinta simptome sugestive de  aritmii cardiace  (sincopa – pierderea starii de constiinta, palpitatii). Folosim de asemenea aceasta investigatie cu holter EKG si pentru detectarea ischemiei silentioase, caz in care pacientul nu simte nimic dar de fapt survin modificari EKG fara nici un fel de simptom, lucru care poate fi detectat foarte bine pe holter. O alta aplicatie practica este in cazul bradiaritmiilor unde se poate pune indicatia de stimulator cardiac.

Montarea holterului se realizeaza simplu, fara durere si presupune plasarea unor electrozi pe piele. Acestia sunt conectati la un aparat de dimensiunile unui telefon mobil care de obicei se agata dupa gat. Pacientul pleaca acasa cu aparatul montat iar acesta va monitoriza electrocardiograma pe perioada pe care este montat.

In momentul in care pacientul revine in clinica noastra se vor indeparta electrozii, iar aparatul se va atasa unui calculator, unde va putea fi vizionat traseul EKG inregistrat pe toata perioada. Ca si interpretare a holterului EKG, acesta ne ofera o multitudine de informatii in legatura cu iscehmia miocardica silentioasa, bradiaritmiile sau tahiaritmiile (cum ar fi fibrilatia atriala sau tahicardiile ventriculare), informatii care ne ajuta in stabilirea tratamentului adecvat, fie el medicamentos, interventional sau chirurgical.