Medicină Internă:

Medicina internă  se ocupă cu investigarea şi tratarea afecţiunilor acute şi cronice ale unuia sau mai multor organe interne – terapia  a nenumărate boli (afecţiuni ale aparatului digestiv, aparatului renal sau cardiorespirator).

Munca specialiştilor de medicină internă presupune  prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor organelor interne: afecțiuni respiratorii, cardiace, digestive, renale, osteoarticulare. În Clinica noastră, pe lângă alte servicii medicale, mai puteți beneficia și de realizarea și interpretarea EKG-urilor, Holter EKG, ecografie generală (cu elastografie) etc.

 

Dexa /osteodensitometrie  (Reumatologie):

DEXA este o investigație imagistică care folosește raze X, scanează osul și măsoară densitatea osoasă. Razele X trec prin țesuturi, dar nu rămân în organism. Doza de radiație în examinarea DEXA este până la a 10-a parte dintr-o radiografie pulmonară și chiar mai mică decât ceea ce primește organismul din mediul ambiant într-o zi, astfel că efectele adverse sunt practic neglijabile. În Clinica noastră puteți beneficia de analiză segmentară sau whole body (a întregului corp).

 

PlusOptix (Oftalmologie):

Noutatea acestui aparat constă în aceea că vârsta de la care se poate face un prim consult (în câteva secunde, și fără a speria copilul, fără a îi produce niciun disconfort) este vârsta de 6 luni!

Controlul oftalmologic preventiv la copii permite depistarea la timp a anumitor afecţiuni oculare tratabile numai la vârstă foarte mică (vicii de refracţie, strabism, ambliopie – sau „boala ochiului leneș”) şi previne instalarea unui handicap vizual cu repercusiuni la vârsta şcolară și ulterior, la maturitate..

Autorefractometrul binocular PlusoptiX simplifică examinarea iniţială a copiilor, fără a mai fi necesară dilatarea pupilei. Măsurarea cu Plusoptix oferă un punct de plecare important în cazul în care este necesară o retinoscopie suplimentară.

Efectuează în mod automat, în câteva secunde, toate determinările pe care le compară cu valorile normale standard.

 

Stimularea Magnetică Transcraniană (Neurologie, Psihiatrie)

Stimularea Magnetică Transcraniană este o procedură terapeutică non-invazivă folosită în diferite afecțiuni neuropsihice.

Cum funcționează stimularea magnetică transcraniană?
TMS are la bază stimularea electrică a neuronilor cerebrali din anumite regiuni ale cortexului. Cu ajutorul unui dispozitiv care se plasează lângă capul pacientului se crează un câmp magnetic care induce pulsuri scurte de electricitate ce vor stimula neuronii cerebrali. Câmpul magnetic creat este similar cu cel al unui aparat RMN (rezonanță magnetică nucleară). Efectul este maxim pentru structurile situate cât mai aproape de dispozitivul magnetic (cortex, regiunile imediat subcorticale) fiind destul de redus pentru structurile cerebrale profunde. O ședință durează 30-60 minute, iar tratamentul se face, de exemplu, timp de 4-6 săptămâni maximum în depresie (repetitive TMS, rTMS). Procedura este nedureroasă. Efectele adverse sunt practic absente sau minime.

Aplicații diagnostice și terapeutice:
SMT este utilizată în tratamentul următoarelor afecțiuni neurologice și psihiatrice (unele indicații sunt în studiu): depresie (beneficiu confirmat prin multiple meta-analize), schizofrenie (halucinații, etc.), tinnitus, migrenă, tulburări de anxietate, tulburare bipolară, sechele după accident vascular cerebral (pentru deficitul motor sau afazie), renunțare la fumat, boala Parkinson, scleroză multiplă, distonie și altele.

Sursa:

„Safety, ethical considerations, and application guidelines for the use of transcranial magnetic stimulation in clinical practice and research.” :Rossi S, Hallett M, Rossini PM, Pascual-Leone A.

 

 

EEG neuron spectrum 5 (neurologie – copii și adulți )

Electroencefalograma (EEG) reprezintă înregistrarea, în timp, a activității electrice cerebrale. Analiza se face prin intermediul unor electrozi așezați pe scalp, cuplați la un aparat numit  electroencefalograf.

Electroencefalograma standard presupune înregistrare în stare de veghe, la pacient relaxat, cu ochii închiși. Aceasta poate avea o durată între 20 – 30 minute.

EEG reprezintă un examen important în diagnosticul epilepsiei, și poate fi indicat în diagnosticul sindromului confuzional, stărilor de leșin, traumatismelor cranio-cerebrale, tumorilor, infecțiilor cerebrale, furnizând informații despre existența și localizarea unei leziuni cerebrale sau focar declanșator pentru crizele epileptice.

Clinica noastră este dotată cu Neuron Spectrum 5, un electroencefalograf  cu 41 de canale (ce pot fi folosite pentru captarea oricăror semnale fiziologice),  și care poate realiza 11 tipuri de analiză EEG .

ANALIZA POSTURALA

O mare parte a patologiei «silențioase» a copilului și adolescentului, cu repercusiuni pentru viitorul adult, o reprezintă viciile de postură, deformările coloanei vertebrale (cifo-scolioze, etc.), piciorul strâmb congenital/dobândit și multe altele, acestea fiind doar «vârful aisbergului» în problematica ne-traumatică a tânărului. Toate aceste situații sunt în mare parte nediagnosticate la timp sau sub-diagnosticate și fără o depistare activă ajung să determine agravări sau tratamente cu impact pe termen lung. Este surprinzător de mare, aș îndrăzni să spun endemic, numărul de copii preșcolari/școală primară care suferă de picior strâmb sau scolioze nediagnosticate și bineînțeles netratate.

O metodă modernă/non-invazivă de diagnostic și monitorizare dinamică o reprezintă Analiza Posturală Computerizată care constă în fotografierea și calcularea geometriei articulare, podale și a posturii ortostatice (statul în picioare). Această analiză ne scutește de radiografii repetate (cu acumularea nedorită a radiațiilor), de manipulările nedorite ale copilului și este ușor înțeleasă de părinți.