Sistemul de analiza posturala este o metoda noninvaziva de diagnostic si evaluare in domeniul ortopediei si B.F.T. – reumatologiei .

O diagnosticare precoce a deficientelor posturale duce la o recuperare cat mai rapida. Unitatea de analiza posturala este folosita pentru determinarea deviatiilor coloanei vertebrale, prin intermediul unui sistem de camere video ce permit achizitia unor imagini de inalta rezolutie, imagini ce pot fi analizate cu ajutorul softului, in vederea analizei deficientelor sau masurarea diferitelor segmente ale corpului.

Softul permite stocarea de date medicale ale pacientului si compararea evaluarii initiale cu cea finala pentru a vedea rezultatul planului de tratament.

Podoscopul este utilizat in analiza tulburarilor de statica a piciorului, softul permitandu-ne masurarea exacta a fiecarui picior, precum si depistarea eventulalelor deviatii la nivelul gleznei.

 

O mare parte a patologiei «silențioase» a copilului și adolescentului, cu repercusiuni pentru viitorul adult, o reprezintă viciile de postură, deformările coloanei vertebrale (cifo-scolioze, etc.), piciorul strâmb congenital/dobândit și multe altele, acestea fiind doar «vârful aisbergului» în problematica ne-traumatică a tânărului. Toate aceste situații sunt în mare parte nediagnosticate la timp sau sub-diagnosticate și fără o depistare activă ajung să determine agravări sau tratamente cu impact pe termen lung. Este surprinzător de mare, aș îndrăzni să spun endemic, numărul de copii preșcolari/școală primară care suferă de picior strâmb sau scolioze nediagnosticate și bineînțeles netratate.

O metodă modernă/non-invazivă de diagnostic și monitorizare dinamică o reprezintă Analiza Posturală Computerizată care constă în fotografierea și calcularea geometriei articulare, podale și a posturii ortostatice (statul în picioare). Această analiză ne scutește de radiografii repetate (cu acumularea nedorită a radiațiilor), de manipulările nedorite ale copilului și este ușor înțeleasă de părinți.