De la ce poate apărea durerea de călcâi?

posted in: Uncategorized | 2

Fasceita plantara

Cea mai frecventa caza de durere la nivelul calcaiului este reprezentata de Fasceita plantara.  Aceasta afectiune apare cand banda de tesut care sustine bolta piciorului  (arcul medial longitudinal al plantei ) se irita si se inflameaza.

Cauze

Rolul fasciei plantare este acela de a absorbi socurile puternice si stress-ul la care este supus piciorul in ortostatism, mers, alergare, sarituri. Dar, uneori, un soc prea mare sau socurile mici si repetate pot afecta sau chiar produce rupturi la nivelu fasciei plantare. Raspunsul natural al organismulul la agresiune este inflamatia  care la randul ei da durere la nivelul calcaiului si o rigidizare a fasciei plantare .

Factori de risc

In majoritatea cazurilor , fasceita plantara se instaleaza fara un motiv specific . Exista insa  multi factori care predispun pacientul catre aceasta afectiune :

  • Obezitatea
  • Cresterile in greutate din timpul sarcinii
  • Piciorul plat sau bolta plantara prea inalta
  • Activitati care presupun un impact repetitiv la nivelul piciorului (ex. :alergare,aerobic )
  • Incaltaminte neadecvate (incaltaminte cu talpa subtire , tocuri prea inalte )
  • Mers vicios
  • Existenta unor traumatisme sau a unor procese inflamatorii la acest nivel (poliartrita reumatoida , artrite reactive ,lupus etc.)
  • Factori ereditari

Pintenii calcaneeni

Desi multe persoane cu fasceita plantara prezinta si pinteni calcaneeni , acestia nu reprezinta cauza durerii din fasceita plantara  . Pintenii calcaneeni  sunt, in fapt ,prezenti la o mare parte din populatie (aprox. 1 din 10 persoane , peste 90 % dintre acestia neprezentand nici o simptomatologie  la nivelul piciorului) .

Simptome

Cele mai comune simptome ale fasceitei plantare includ :

  • Durere la nivelul calcaiului sau in zona mediana a talpii piciorului
  • Durere ascutita dimineata , la primii pasi , care diminueaza in intensitate dupa mobilizare si reapare dupa o perioada de odihna
  • Durere dupa perioade lungi de repaus (ex. calatorii lungi cu masina)
  • Durere crescuta in intensitate dupa (nu in timpul)  terminarea exercitiilor sau a activitatilor ce presupun ortostatism indelungat

Teste

  • Testele imagistice sunt utile pentru excluderea diagnosticelor diferentiale (fracture , artrita , artroza). Uneori radiografiile evidentiaza si prezenta pintenilor calcaneeni
  • Alte teste imagistice
  • Examenul RMN si echografia de parti moi nu sunt investigatii care se efectueaza de rutina. Un examen RMN poate fi util daca tratamentul initial nu este eficient

Tratament

Dr. George Daniel Joitaru

Tratamentul Conservator

Marea majoritate a pacientilor cu fasceita plantara vor simti inbunatatiri prin aplicarea de metode simple de tratament.

Repaus relativ : scaderea intensitatii sau chiar stoparea activitatii care agraveaza durerea este primul pas in ameliorarea simptomatologiei. Ar putea  fi nevoie sa stopati activitatile in care picioarele dumneavoastra au un impact puternic cu solul  (ex. alergarea , aerobicul)

Gheata local : rularea piciorului pe o sticla cu apa rece pentru 20 de minute sau aplicarea  unei pungi cu gheata  invelita intr-un prosop (NU direct pe piele) este eficienta . Procedura poate fi repetata de 3-4 ori pe zi.

Antiinflamatoriile nesteroidiene reduc inflamatia si durere  , insa administrarea acestora trebuie facuta cu prudenta.

Exercittile de stretching ajuta la detensionarea regiunii si reduce fenomenele dureroase.

Infiltratiile locale cu cortizon sunt controversate intrucat reactiile adverse pot fi redutabile.

Incaltamintea adecvata si talonetele reduc intensitatea impactului resimtit de picior  la contactul cu solul si tensiunile asupra fasciei plantare.

Ortezele fixe purtate peste noapte pot fi incomode dar sunt eficiente intrucat mentin fascia plantara in tensiune peste noapte , reducand simptomatologia resimtita dimineata la mobilizarea initiala . odata durerea disparuta , ortezele nu mai trebuiesc purtate.

Fizio –terapia este de asemenea importanta prin procedurile specifice si posibilitatea stabilirii impreuna cu fizio –terapeutul a unui program de exercitii  adecvat pentru aceasta afectiune.

Laser terapia si terapia cu unde de soc extracorporeale reprezinta masuri neinvazive adjuvante cu rol in diminuarea inflamatiei si a durerii.

Tratamentul chirurgical este recomandat doar cand toate metodele conservative au fost epuizate.

În cadrul clinicii noastre puteti beneficia de recuperare medical, fizio-terapie, gimnastică medicala, programul fiind personalizat de kinetoterapeut pentru fiecare pacient în parte în colaborare cu medical ortoped. Vă așteptăm cu drag!

 

Dr. George Daniel Joițaru

2 Responses

  1. Babasa Crizantema

    Am dureri de călcâie, chiar și când ma dau jos din pat,dureri de solduri ,și dureri de spate ,sunt dureri care apar chiar și dimineața când na trezesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *