Cel mai superb moment din viata unui cuplu este reprezentat de aparitia celor doua liniute pe testul de sarcina.
Imi rezoneaza puternic in minte un citat pe care pe mine personal m~a marcat: “Din dragoste nu murim. Ne nastem….”. Dar ce se intampla cand toata fericirea se converteste in drama?
Din pacate, un test de sarcina pozitiv comfirma prezenta unei sarcini, fara a oferi informatii despre localizare, numarul de bebelusi, viabilitate, etc.
Pentru a aduce mai multa lumina in aceste aspecte ne vine in ajutor ecografia de decelare a sarcinii.
Aceasta investigatie se efectueaza ideal in intervalul 7~10 saptamani de amenoree (calculand de la prima zi a menstruatiei).De regula se efectueaza cu ajutorul sondei endovaginale, deoarece acest tip de transductorare avantajul de a se apropia foarte mult de organelle de interes: uter si ovare. Conditiile ideale de efectuare sunt cu vezica in semirepletie (partial golita)
Obiectivele principale ale acestei investigatii sunt reprezentate de:
⦁ Comfirmarea prezentei sarcinii in cavitatea uterine, excluzand astfellocalizarea patologica la nivelul trompei sau ovarelor,si complicatiile acesteia,
⦁ Numarul embrionilor~unele mamici pot avea surpriza a 2 sau mai multi bebelusi
⦁ Decelarea batailor cordului fetal. In functie de numarul de batai pe minut corelat cu varsta gestationala, medical ginecolog isi poate forma o parere in ceea ce priveste evolutia favorabila a sarcinii sau din contra , poate ridica suspiciunea de oprire in evolutie a acesteia.
⦁ Varsta gestationala a sarcinii. Din pacate, menstruatiile neregulatereprezinta o problema din ce in ce mai des intalnita in randul pacientelor, fiind un impediment in stabilirea cu exactitate a varstei bebelusului.
Cu ajutorul ecografiei endovaginale, medicul dumneavoastra poate masura lungimea bebelusului, deceland astfel atat varsta gestationala cat si data probabila a nasterii.
⦁ Verificarea morfologiei genital.Din pacate , odata cu sarcina se pot descoperii o serie de patologii associate ce pot influenta negative cursul acesteia, cum ar fi:chisturi ovariene de dimensiuni marcate, fibroame uterine, malformatii uterine( uter didelf, septuri intracavitare, etc)
De~alungul examinarii, medical identifica cu usurinta elemente esentiale in dezvoltarea sarcinii( vezicula vitelina, zona de insertie a cordonului ombilical, etc)precum si elemente patologice ce pot influenta negativ (hematom decidual).
Este deosebit de important de retinut faptul caecografia, fie abdominala fie transvaginala, este singura investigatie ce nu dauneaza nici bebelusului si nici mameisi poate oferi o paleta larga de informatii si detalii referitoare la micuta minune in curs de dezvoltare.
Cu ajutorul aparaturii performante de ultima generatie, atat mami cat si tati isi pot vizualiza bebelusul de~alungul etapelor esentiale ale dezvoltarii sale, beneficiind de momente unice si de neuitat.
Din respect pentru viata si professionalism.
Leave a Reply