NOU! Ecografie testiculara la copii

posted in: Uncategorized | 0

De ce este importanta ecografia testiculara la nou nascut si copilul mic?

Ecografia testiculara este singura care poate face diferenta intre urmatoarele  disfunctiuni ale testiculului (testicul necoborat; testicul flotant; testicul ectopic) si implicit stabilirea conduitei terapeutice.

Prin testicul necoborat se intelege absenta permanenta a testiculului din scrot.

Afectiunea poate fi uni- sau bilaterala si este prezenta la 3-4 %dintre baieti. Procentul este semnificativ mai mare (~ 30%) la cei nascuti prematur.

Testiculul necobarat trebuie astfel diferentiat de testiculul flotant acesta gasindu-se intermitent in scrot care nu reprezinta o urgenta chirurgicala, dar care trebuie operat. Un consult de specialitate trebuie efectuat in toate cazurile pentru un diagnostic corect.

 

O alta categorie care trebuie mentionata este testiculul ectopic . In acest caz testiculul este situat in afara traseului normal se coborare si uneori diagnosticul poate fi dificil. Cele mai frecvente situatii sunt cele in care testiculul este gasit subcutanat, pubian, perineal, la baza coapsei, la baza penisului sau, ca si situatie particulara, in bursa scrotala contralaterala.

Testiculul necoborat trebuie tratat, deoarece pe termen lung exista o serie de complicatii:

  • afectarea spermatogenezei cu risc crescut de infertilitate mai ales in cazurile de afectare bilaterala;
  • risc crescut de cancer testicular (aparut de obicei dupa pubertate); chiar si dupa orhidopexie riscul ramane crescut, dar supravegherea ( autopalpare, examen medical periodic, ecografie) este mult mai usoara, putand descoperii tumori mici, in stadii incipiente;
  • dureri date de o torsiune a cordonului spermatic; diagnosticul va fi mai greu de stabilit, cu consecinte nefaste pentru testicul;
  • modificari inperceptia propriului corp, mai ales spre adolescenta, cu aparitia unor complexe.

Va asteptam cun drag In cadrul clinicii noastre unde dna dr. Adochitei Anca, cu o experienta de aproximativ 5 ani in cadrul Spitalului Marie Curie, efectueaza ecografii testiculare la copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *