Ginecologia – ramura medicinii ce se ocupă cu fiziologia și tratarea afecțiunilor aparatului genital feminin.

Consultațiile de obstetrica-ginecologie sunt utile în depistarea și tratarea afecțiunilor ginecologice, depistarea și supravegherea sarcinii, contracepție, planning familial.
Datorită incidenței tot mai mari a modificărilor din sfera ginecologică specialiștii recomandă efectuarea unui screening anual ce constă in:

consult ginecologic
ecografie transvaginala
examen citologic Babeș Papanicolau

Ecografia vaginală reprezintă o examinare avansată ce oferă informații suplimentare de acuratețe mai mare comparativ cu ecografia abdominală despre uter, ovar, trompe uterine.

Examen citologic Babeș Papanicolau se efectuează pentru screeningul modificărilor de la nivelul colului uterin ,este o procedură nedureroasă ce constă în recoltarea cu ajutorul unei periuțe speciale de la nivelul colului uterin a unui strat de celule.

Ce trebuie știut înainte de a recolta Papanicolau:
– perioada recomandată este ziua 10 -14 a ciclului menstrual (important este să nu mai existe sângerare )
– fără spălături vaginale, ovule, tampoane, contact sexual cu 48 de ore înainte de recoltare.

Intrebări frecvente:

1. Femeia la menopauză mai trebuie să facă testul Papanicolau?

Ghidurile recomandă ca și femeile care sunt la menopauză să își facă anual testul Papanicolau; în cazul în care sunt cel puțin trei teste negative: vârsta este peste 65 de ani și nu au fost rezultate anormale în ultimii 10 ani se poate renunța la efectuarea testării Papanicolau.

2 .Un test modificat înseamnă cancer de col uterin ?

Testul Papanicolau evidențiază precoce modificările apărute la nivelul colului uterin cauzate de infecția cu HPV aceste leziuni dacă sunt netratate pot evolua către cancerul de col uterin.
Doar împreună cu medicul ginecolog puteți lua cea mai bună decizie în ceea ce privește investigațiile suplimentare , tratamentul și supravegherea acestor modificări.

3.Când trebuie început screeningul?

Odată cu începerea vieții sexuale.

4. Papanicolau în mediu lichid sau pe lama?

Avantajele Papanicolau în mediu lichid : crește cantitatea de celule recoltate datorită sistemului care permite păstrarea periuței cu care sa recoltat în flaconul cu mediul lichid, se poate efectua și testarea HPV din aceeași secreție ,calitatea frotiului obținut este net superioară ,crește gradul de detecție a leziunilor precanceroase.

Obstetrica

Ramura medicinei ce se ocupă cu asistența medicală specializată a femeii pe perioada sarcinii, nașterii și lăuziei( perioada de 6 săptămâni după naștere).

Program de monitorizare a sarcinii:

Săptămâna 7 -9 : confirmare sarcină, ecografie, analize uzuale: hemoleucograma ,glicemie, TGO, TGP, uree ,creatinina, acid uric, Calciu ionic, calciu total, sideremie, magneziemie, testare HIV, VDRL ,grup sangvin RH, antigen hbs, anticorpi anti hcv ,examen urina, urocultura, pachet TORCH, listeria ,cultură secreție vaginală ,examen Papanicolau. In functie de antecedentele personale se pot recomanda si alte analize suplimentare.

Săptămâna 11- 14: ecografie, morfologie fetală trimestrul 1, dublu test
Săptămâna 16-18: ecografie morfofetala, Triplu test
Săptămâna 22- 23: ecografie morfologie fetală și Doppler
Săptămâna 28: analize uzuale si în funcție de patologie se pot recomanda și analize suplimentare
Săptămâna 36: examen culturi col, analize uzuale

Ritmul de consultații: până la 20 săptămâni o consultație lunar, 28-30 săptămâni bilunar, peste 37 săptămâni o consultație săptămânală.