Urologia este specialitatea medico chirurgicală care se ocupă de diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor tractului urinar și a sistemului reproductiv masculin.

Organele și structurile anatomice aflate în domeniul urologiei sunt rinichii, glandele suprarenale, uretere vezica, urinară, uretra cât și organele reproductive masculine: testicul, epididim, vase diferente, vezicule seminale, prostată și penisul.

Tracturile urinare și reproductive sunt intim legate. Tulburările genito urinare reprezintă domeniul patologiei cu care urologia se ocupă, atât din punct de vedere medical, ca de exemplu în cazul infecțiilor urinare, hiperplaziei benigne de prostată și tratamentul conservator al acestora cât și cura chirurgicală a unor afecțiuni ca tumorile maligne, renale, vezicale și prostatice, litiaza renală sau vezicală, malformații congenitale, traumatisme renale, urinare și incontinenta de efort.

Adenomul de prostata, afectiunea cea mai frecventa intalnita in procent de 70-75 % la barbatii peste 60 ani sau in unele cazuri chiar mai devreme 10% la barbati in jurul varstei de 40 ani, se caracterizeaza prin: jet urinar cu presine slaba, intermitent sau intrerupt, cu urinare dificila, senzatie de golire incompleta a vezicii, urinari frecvente mai ales noaptea.

Diagnosticul adenomului de prostata si a posibilelor sale complicatii se stabilesc de catre medicul specialist urolog in urma examinarii clinice (tuseu rectal) si a investigatiilor paraclinice.

In cazul în cadrul clinicii puteți efectua consult urologic, în cadrul consultului se efectuează ecografie reno-vezicala cu ajutorul careia de masoara volumul prostatei dar si reziduu postmictional.

Inainte de examinare, cu aproximativ 30 minute, trebuie să consumați minim 500 de ml de apă și nu trebuie să urinați.
Ideal ar fi sa aveti cand veniti la consult urmatoarele analize: sumar de urina, urocultura si Psa- se recolteaza din sange.

Aceste analize se pot efectua si in cadrul clinicii. De avut in vedere timpul necesar ptr rezultate (urocultura 72 ore).